Jari Valtonen on Vuoden 2009 Insinööri

Uusi Insinööriliitto UIL ry on valinnut kempeleläisen Jari Valtosen (46) Vuoden 2009 Insinööriksi. Valtonen työskentelee Idesco Oy:n toimitusjohtajana.

Vuoden Insinööriksi valitulla Jari Valtosella on omakohtaista kokemusta työllistymisen haasteista. Hän valmistui koneautomaatioinsinööriksi keväällä 1990. Lamasta johtuen ensimmäinen työsuhde jäi lyhyeksi. Työttömänä ollessaan Valtonen opiskeli markkinointia ja yritystoimintaa työvoimakoulutuksessa. Koulutuksen jälkeen hän kehitti muutaman oululaisen kanssa URA-työllistymisprojektin, jonka kautta hän pääsi Idesco Oy:lle työharjoitteluun. Harjoittelupaikka muuttui vakituiseksi työsuhteeksi ja vähitellen hän eteni urallaan Idescon toimitusjohtajaksi. Nykyään Valtonen on myös Idescon merkittävä osaomistaja.

Valtosen luotsaama Idesco Oy kehittää RFID-teknologiaan perustuvia etätunnistusratkaisuja, joita käytetään mm. kulunvalvonnassa, ajoneuvojen tunnustuksessa, maksujärjestelmissä ja logistiikassa. Yrityksen tuotteista yli puolet menee vientiin ja sillä on tytäryhtiöt Ruotsissa ja Britanniassa. Idesco työllistää 25 henkilöä Oulussa ja yhteensä noin 100 henkilöä verkostojen kautta.

Valtonen kertoo aina tarttuneensa innokkaasti uusiin työtehtäviin. Työskenteleminen osaavien ja mukavien ihmisten kanssa sekä uudet haasteet ovat motivoineet häntä etenemään urallaan. – Työssäni parasta on monipuolisuus, haasteellisuus sekä jatkuva uuden oppiminen, Valtonen toteaa.
Valtosella on myös kokemusta aktiivisesta järjestövaikuttamisesta. Hän on Oulun Insinöörien jäsen ja toiminut yhdistyksen johtokunnan jäsenenä vuosina 1994-2000. Valtoselle on myönnetty myös Insinööriliiton hopeinen ansiomerkki.

Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokarin mukaan Jari Valtosen valinta Vuoden 2009 Insinööriksi oli yksimielinen. Valtoseen yhdistyvät kaikki ne kriteerit, joita Vuoden Insinöörin valinnassa painotetaan. Valtonen on osoittanut rehtiä insinööriyttä, tehnyt ammattikuntaa tutuksi sekä ollut kunniaksi omalle ammattikunnalleen ja sen maineelle.

Vuoden 2009 Insinööri julkistettiin ja palkittiin Uuden Insinööriliiton 90-vuotisjuhlaseminaarin yhteydessä 20. marraskuuta Helsingissä.

Vuoden Insinööri on valittu kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 1999 valittiin Lahden moottoritiehanketta vetänyt insinööri Juhani Ilmonen ja vuonna 2003 Nokia Inc. -yhtiön toimitusjohtaja, insinööri Kari-Pekka Wilska.

Lähde: Insinööriopiskelijaliitto IOl ry