IOL ry:n liittokokous: Insinöörikoulutuksen rakenteellisen kehittämisen aika on nyt

Insinöörikoulutuksen rakenteellisen kehittämisen suuntalinjat ja tavoitteet ovat selviä. Nyt vaaditaan päättäjiltä tehokkaita toimenpiteitä kehittämistöiden aloittamiseksi.

– Muutoksia on uskallettava tehdä. Muun muassa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallia on uudistettava, vaatii Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n hallituksen puheenjohtaja Joonas Suominen.

Ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli ei nykyisellä muodollaan tue laadukkaan insinöörikoulutuksen toteutumista, vaan se kannustaa opiskelijamäärien kasvattamiseen. Ammattikorkeakoulujen rahoituksen tärkein osa on aloittavat opiskelijat. Insinööriopiskelijoiden mukaan rahoituksen pitäisi perustua laadulliseen työllistymiseen, läpäisyasteeseen ja kehittyvään oppimisympäristöön.

Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n koulutuspoliittisessa asiakirjassa on linjattu selkeitä esityksiä insinöörikoulutuksen laadun varmistamiseksi. Tekniikan alan koulutuksessa aloituspaikkojen määrää on vähennettävä ja tutkintoon valmistumista tehostettava. Nykytilanteessa kansainvälisellä kilpailutasolla pysyminen ja vientiteollisuuden turvaaminen edellyttää laadukasta insinööriosaamista. IOL vaatii, että toimenpiteet tämän turvaamiseksi on aloitettava heti.

Insinööriopiskelijoiden huoli koulutuksen rakenteellisesta kehittämisestä on jo saanut vastakaikua opetusministeriöstä. Opetusministeri Henna Virkkunen arvioi Satakunnan ammattikorkeakoulun teknillisen koulutuksen 110-vuotisjuhlaseminaarissa Porissa, että ”korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen on suomalaisen korkeakoulujärjestelmän tärkein tehtävä seuraavan vuoden aikana”. Insinööriopiskelijat ottavat tuen ilomielin vastaan.

– Tämä on ollut sinnikkään vaikuttamistyön tulosta ja tästä on hienoa jatkaa eteenpäin, Suominen toteaa tyytyväisenä.

Insinööriopiskelijaliitto IOL ry kokoontui liittokokoukseen Riihimäellä 14.-15.11.2009. Liittokokous hyväksyi päivitetyn koulutuspoliittisen asiakirjan ja laatukäsikirjan sekä sääntömääräiset asiat.