Sähkövoitot ohjattava kulutukseen

Energiateollisuuden ammattiliitot – Sähköliitto, Toimihenkilöunioni, Suomen Konepäällystöliitto ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN – tiivistävät edunvalvontayhteistyötään.

Järvenpäässä koolla olleet liittojen luottamusmiehet päättivät tiivistää yhteistyötä valmistauduttaessa seuraavaan työehtosopimuskierrokseen. Koolla olleet luottamusmiehet edustavat yli 16 000 energiateollisuuden palkansaajaa.

– Ilmassa oli historian lehtien havinaa, sillä näin laajaa ja tiivistä palkansaajapuolen yhteistyötä ei ole aiemmin millään alalla tehty, sanoo YTN:n energia-alan vastuullinen asiamies Juha Simell.

Alan työehtosopimukset ovat voimassa siten, että Sähköliiton tes päättyy tammikuussa 2010, ylempien toimihenkilöiden ja toimihenkilöiden tessit päättyvät huhtikuussa 2010.

Luottamusmiehet vastustavat tulevalla neuvottelukierroksella nollalinjaa ja vaativat yritysten maksukyvyn mukaista palkkaratkaisua. Mikäli henkilöstön palkat jäädytetään, voitot ohjautuvat osinkoihin ja johdon palkkioihin.

Myöskään Windfall-veron käyttöönottoa ei saa käyttää tekosyynä henkilöstön palkkakehityksen jäädyttämiseen. Esimerkiksi Fortum teki nettovoittoa vuonna 2008 4,1 miljoonaa euroa joka päivä.

Luottamusmiehet vaativat myös yrityksiä palkkaamaan kesäharjoittelijoita kuten aiemminkin, jotta opiskelijat saavat pakollisen harjoitteluaikansa ja valmistuvat alan ammattilaisiksi.

Lähde: Uusi Insinööriliitto UIL ry