Joko sinulla on työttömyysvakuutus?

Työttömyysvakuutus, miksi ihmeessä? Enhän minä jää työttömäksi, vaan minulla on varma työpaikka valmistumisen jälkeen. Toivottavasti näin, mutta koskaan ei voi olla liian varovainen. Turvaathan kotisikin kotivakuutuksella, miksi siis et turvaisi myös toimeentuloasi työelämää koskevan vahingon varalta?

Työttömyyskassan kautta voit työttömäksi jäätyäsi saada ansiopäivärahaa, joka on huomattavasti korkeampi kuin KELAn peruspäiväraha. Ansiopäiväraha lasketaan omista työssäoloaikaisista tuloista. Nimensä mukaan korvaus kasvaa tulojen mukaan, kun taas peruspäiväraha pysyy samana tuloista riippumatta. Jo n. 1700 euron kuukausituloilla ansiopäiväraha nousee kaksinkertaiseksi peruspäivärahaan verrattuna.

Insinöörien ja insinööriopiskelijoiden työttömyyskassa on IAET-kassa, johon voit liittyä heti, kun sinulla on voimassa oleva työsuhde. Näin voit jo opiskeluaikana kerryttää ansiopäivärahaan saamisen edellytyksenä olevia ehtoja (lue ehdoista tarkemmin täältä) ja saada ehtojen täytyttyä ansiopäivärahaa heti valmistumisen jälkeen, mikäli sopivaa työpaikkaa ei heti löydykään.

Työttömyyskassaan voit liittyä täältä (lomake vaatii kirjautumisen jäsensivuille). Lisätietoja ja apua liittymiseen saat myös IOL:n toimistolta (jäsentietopalvelu, puh. 020 693 877 tai sähköposti, jasen@iol.fi) tai omasta paikallisyhdistyksestäsi.

Lähde: Insinööriopiskelijaliitto IOL ry