Vuodesta 1982.

Insinööriopiskelijaliiton logo

24. huhtikuuta 1955 pidettiin Tampereella TTO:n kutsusta eri opistojen edustajien kokous, josta on saanut alkunsa nykyinen Insinööriopiskelijaliitto IOL ry. Tuohon päivään saakka opistojen välistä toimintaa oli hoitanut yhteistoimintavaliokunta, jonka työskentelyssä nähtiin olevan monia varjopuolia ja hitautta. Näitä puutteita korjaamaan ehdotettiin kokoukselle opistojen oppilaitosyhdistysten liiton perustamista.

Liitto katsottiin tarpeelliseksi ja se perustettiin yksimielisesti.

Vaiheikkaiden vuosien jälkeen Insinöörioppilasliiton toiminta loppui vuonna 1976, ja Insinöörioppilasyhdistys IOY perustettiin. Tämä yhdistys oli nykyisen IOL:n äiti ja isä, ja toimintakin hyvin samankaltaista nykyliiton toimintaan verrattuna. Ammattikorkeakoulu-uudistuksen aikana 1990-luvun alussa yhdistyksen nimi muuttui kuvaamaan paremmin jäsenistöään ja toimintaansa, ja nykyinen Insinööriopiskelijaliitto sai siivet alleen.

Insinööriliittoon kuulutaan jäsenjärjestöjen kautta ja opintojen aikana jäsenjärjestösi on Insinööriopiskelijaliitto, eli IOL. Insinööriopiskelijaliitto on Insinööriliiton valtakunnallinen jäsenjärjestö, joka on perustettu edustamaan tekniikan opiskelijoita niin ammattikorkeakouluissa kuin ammattijärjestökentällä. Insinööriopiskelijaliitolla on 24 paikallisyhdistystä, joiden toiminnasta vastaavat sadat opiskelija-aktiivit ympäri Suomen.

Liittyessäsi Insinööriliiton opiskelijajäseneksi liityt samalla Insinööriopiskelijaliiton sekä oman paikallisyhdistyksesi jäseneksi. Insinööriopiskelijaliitossa on noin 19 000 jäsentä.

IOL:n liittohallitus

Liittohallitus pyörittää IOL:n päivittäistä toimintaa. Liittohallituksen tehtäviin kuuluu esimerkiksi tekniikan alan ammattikorkeakouluopiskelijoiden asioiden ja äänen ajaminen eteenpäin valtakunnallisella tasolla, sekä tietenkin IOL:n paikallisyhdistyksien tukena toimiminen järjestöllisissä ja edunvalvonnallisissa asioissa yhdessä Insinööriliiton kanssa.

Usein näkee opiskelijan ensin Tutor -roolissa, jonka jälkeen opiskelija hakee paikalliseen opiskelijahallitukseen ja tämän jälkeen valitsee lähtevänsä mukaan touhuun valtakunnallisella tasolla IOL:ssa.